Νέα - εξελίξεις

Ενδιαφέρουσες για την κοινότητα επιστημ. εξελίξεις σε θέματα της Ρευματολογίας 

Με σκοπό να επικαιροποιηθούν οι συστάσεις των ASAS-EULAR για την αντιμετώπιση της axSpA (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) δημοσιεύθηκε στις 21/10/22 μια ανασκόπηση της ΟΛΗΣ σχετικής βιβλιογραφίας (148 μελέτες) σχετικά με την δράση των βιολογικών φαρμάκων:

Επικαιροποίηση των δεδομένων της EULAR σχετικά με την ασφάλεια ΟΛΩΝ των αντι-ρευματικών φαρμάκων (csDMARDs και b/tsDMARDs) που χρησιμοποιούνται στην ΡΑ, ώστε να ενημερωθούν οι πιο πρόσφατες θεραπευτικές οδηγίες της EULAR :

Στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό (JAMA) δημοσιεύθηκε πρόσφατα (6/22) μια συγκριτική μελέτη ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ (36 μελέτες, 11 930 ασθενείς) σχετικά με την αμιτριπτυλίνη (off-label ) και τα υπόλοιπα εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα (pregabalin, duloxetine, milnacipran) για την ινομυαλγία. Η χορήγηση:

Η Ρευματική Πολυμυαλγία είναι ένα σοβαρό ρευματικό νόσημα με έντονες μυαλγίες άνω και κάτω άκρων (κυρίως σε ώμους και ισχία) και έντονη πρωινή δυσκαμψία, συχνά δε συνοδεύεται και από αγγειίτιδα τύπου γιγαντοκυτταρικής (συχνά κεφαλαλγία).

Σε ασθενείς με ρευματικές αρθρίτιδες σε ύφεση, συνιστάται η μείωση της δόσης των βιολογικών. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η μειωμένη έκθεση των ασθενών σε φάρμακα που, έστω και λίγο, αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων. Η μείωση της δόσης (ΟΧΙ απότομη διακοπή) είναι καλά τεκμηριωμένη στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, όμως στις...

Πρόσφατα δημοσιευμένη (13/9/22) μελέτη στο JAMA έδειξε οτι η χορήγηση 2.000 μονάδων ημερησίως βιτ D3 και ω-3 λιπαρών οξέων σε ηλικιωμένα άτομα ΔΕΝ έχει κάποιο όφελος στην ανάπτυξη πιθανής ασθενικότητας (frailty : λειτουργικότητα, γνωσιακό επίπεδο διάθεση, συνοσηρότητα)

Η πανδημία COVID-19 "απογείωσε" παγκοσμίως τις πωλήσεις διαφόρων διατροφικών συμπληρωμάτων που "υπόσχονται" ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος (μέχρι το τέλος του 2020 το ποσό έφτασε τα 6 δις δολ, σύμφωνα με το National Business Journal)

Πρόσφατα (8/7/22) δημοσιεύθηκε σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό η μελέτη ESCAPE, η οποία αφορούσε ασθενείς 45-70 ετών με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου (1). Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε χειρουργική (μερική εκτομή μηνίσκου μέσω αρθροσκόπησης) ή συντηρητική αντιμετώπιση (φυσιοθεραπεία με βάση την άσκηση) και φάνηκε ότι στα 5 χρόνια παρακολούθησης, η πιο...