Συμβουλές - Ενημέρωση
 

Είναι ΚΑΝΟΝΑΣ ότι κάθε ασθενής με οστεοπόρωση, παράλληλα με την βασική θεραπεία (διφωσφονικά, denosumab κα), ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνει συμπληρωματικά ασβέστιο (1000mg/ημ) και βιτ D (800 IU/ημ) (προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό νεφρολιθίασης)

H οστεοαρθρίτιδα είναι ένα εκφυλιστικού τύπου νόσημα των αρθρώσεων (όχι αυτοάνοσο, όχι φλεγμονώδες), πολύ συχνό σε ηλικιωμένους, με προοδευτική μείωση του χόνδρου, στένωση διαστήματος μεταξύ των 2 αρθρώσεων, διόγκωση της άρθρωσης και πόνο, κυρίως κατά την φόρτιση της άρθρωσης.

Έχει ξεκάθαρα αποδειχθεί ότι, στο γενικό πληθυσμό, η άσκηση έχει ευεργετικές δράσεις στην υγεία, ακόμη και από 30 λεπτά / εβδομάδα. Οι δράσεις αυτές της φυσικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν κυρίως μείωση της θνησιμότητας, σε βαθμό μάλιστα μεγαλύτερο από ότι η φαρμακευτική αγωγή, και αυτό με πολύ ασφαλή τρόπο (1). Αντίθετα η έλλειψη φυσικής...

Η σημασία του τι και πόσο τρώμε είναι διαφορετική στο κάθε ρευματικό νόσημα, συνολικά πάντως ο ρόλος της διατροφής στα ρευματικά νοσήματα είναι σημαντικός, είναι όμως μάλλον υπερ-εκτιμημένος:

Είναι γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα αυξημένης θνησιμότητας και νοσηρότητας. Όργανα στόχοι είναι κυρίως το ήπαρ και ο εγκέφαλος. Τελευταία μάλιστα δεν φαίνεται ότι έστω οι μικρές δόσεις ενδέχεται να προσφέρουν κάποια προστατευτική δράση (1).

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα σχετίζεται σημαντικά, όπως και στο γενικό πληθυσμό, έτσι και σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες ΣΟΒΑΡΕΣ παθολογικές καταστάσεις όπως:

Παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, αποτελεί θέμα (πρόβλημα ?) η συνεχώς αυξανόμενη προώθηση και λήψη από ασθενείς με μυοσκελετικά προβλήματα δεκάδων διατροφικών σκευασμάτων, η αποτελεσματικότητα των οποίων δεν είναι ξεκάθαρη ούτε καλά τεκμηριωμένη.

Με βάση την πρόσφατη ομιλία μας στο συνέδριο «χρόνιος πόνος και ρευματικά μυοσκελετικά νοσήματα», όταν ασθενής με ρευματικό νόσημα εμφανίζει χρόνιο πόνο, τα συνήθη αίτια είναι 3 :