Συμβουλές - Ενημέρωση
 

Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ καρκίνου και ρευματικών νοσημάτων. Πιθανώς η χρόνια φλεγμονή να πυροδοτεί νεοπλασία , χωρίς όμως να σημαίνει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πάντα μεγάλος.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια χρόνια πνευμονολογική νόσος με φλεγμονή στους πνεύμονες, σε κατεστραμμένο ιστό των πνευμόνων, στένωση των αεραγωγών, με συνέπεια δυσκολία στην αναπνοή. Κύριος παράγοντας κινδύνου αποτελεί το κάπνισμα (40-50% των καπνιστών θα εμφανίσουν ΧΑΠ)

Η υπερουριχαιμία (αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα) σχετίζεται με αρθρίτιδα, αλλά και με τόφους (οζίδια) στο δέρμα, λιθίαση νεφρών αλλά και καρδιαγγειακή νόσο (πχ εμφράγματα, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας)

Μια από τις βασικές αιτίες όπου τα κάτω άκρα "καίνε" είναι η ΑΠΩ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ. (distal symmetric polyneuropathy (DSP):

1. Πρόκειται για ασυνήθιστο (συστηματική σκλήρυνση, SSc) , χρόνιο και προοδευτικά εξελισσόμενο, αυτοάνοσο (κύτταρα της άμυνας του ιδίου οργανισμού προσβάλλουν διάφορα όργανα αυτού), συστηματικό (προσβάλλει διάφορα όργανα του σώματος), ρευματικό νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Συνδυάζει ίνωση ιστών (πχ δέρμα, πνεύμονας) και μικρο-αγγειοπάθεια (=> έλκη...

Η ευπάθεια σε λοιμώξεις (αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων) είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια των TNFi (βιολογικών) παραγόντων στα διάφορα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα

Είναι ΚΑΝΟΝΑΣ ότι κάθε ασθενής με οστεοπόρωση, παράλληλα με την βασική θεραπεία (διφωσφονικά, denosumab κα), ΠΡΕΠΕΙ να λαμβάνει συμπληρωματικά ασβέστιο (1000mg/ημ) και βιτ D (800 IU/ημ) (προσοχή σε ασθενείς με ιστορικό νεφρολιθίασης)

H οστεοαρθρίτιδα είναι ένα εκφυλιστικού τύπου νόσημα των αρθρώσεων (όχι αυτοάνοσο, όχι φλεγμονώδες), πολύ συχνό σε ηλικιωμένους, με προοδευτική μείωση του χόνδρου, στένωση διαστήματος μεταξύ των 2 αρθρώσεων, διόγκωση της άρθρωσης και πόνο, κυρίως κατά την φόρτιση της άρθρωσης.