Συμβουλές - Ενημέρωση
 

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι ένα εκφυλιστικό νόσημα των αρθρώσεων, συχνό σε μεγάλες ηλικίες, κυρίως στο γόνατο, και είναι ερώτημα αν το «τρέξιμο» (running), ως παράγοντας φόρτισης - καταπόνησης των γονάτων, έχει επιβαρυντικό ρόλο στην μελλοντική ανάπτυξη ΟΑ.

Σε πολλούς ασθενείς με αυτοάνοσα - φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα, θα χρειαστεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης του νοσήματος, να τους χορηγηθεί κάποια στιγμή μικρή ή μεγάλη δόση κορτιζόνης (γλυκοκορτικοειδή), για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτοάνοσο (κύτταρα άμυνας του οργανισμού στρέφονται εναντίων κυττάρων του ίδιου οργανισμού) συστημικό ρευματικό νόσημα, με προσβολή (διήθηση) κυρίως δακρυικών και σιελογόνων (ΕΞΩκρινείς) αδένων, με συνέπεια συμπτώματα ξηροφθαλμίας (κάψιμο, αίσθημα άμμου) και ξηροστομίας (δυσκολία στην κατάποση - ομιλία). Υπόψιν ότι στα δέκα άτομα με ξηροφθαλμία, το...

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα πολυμερές από μονάδες δισαχκαριτών, υπάρχει με φυσικό τρόπο στις αρθρώσεις και συμμετέχει στην λίπανση της άρθρωσης και στην ελαστική απορρόφηση των κραδασμών.

Στις 20/6/22 το American College of Rheumatology και το American Association of Hip and Knee Surgeons επικαιροποίησαν τις οδηγίες για τον περι-εγχειρητικό (αρθροπλαστικές γονάτου ή ισχίου) φαρμακευτικό χειρισμό ασθενών με ρευματικά νοσήματα. Μεταξύ πολλών :

Πρόκειται για πρόσφατη ανασκόπηση της ΟΛΗΣ σχετικής βιβλιογραφίας (97 μελέτες) σχετικά με το ΑΝ η άσκηση (γενικά ή ασκήσεις αντίστασης ή αερόβια ή mind-body άσκηση πχ γιόγκα) είναι χρήσιμη ΣΕ ασθενείς με οστεοπόρωση ή οστεοπενία, όπου φάνηκε σημαντική δράση (ΒΕΛΤΙΩΣΗ) στην οστική πυκνότητα (αύξηση) των ασθενών αυτών

Είναι γνωστό ότι κάθε ασθενής με οστεοπόρωση πρέπει ημερησίως να λαμβάνει, εκτός της βασικής αγωγής για την οστεοπόρωση (πχ διφωσφονικά ή denosumab κα) και 1.200 mg ασβεστίου και 800 IU βιτ D3 (συνήθως με τη λήψη συμπληρωμάτων)