Νέα - εξελίξεις

Ενδιαφέρουσες για την κοινότητα επιστημ. εξελίξεις σε θέματα της Ρευματολογίας 

To Denosumab (Prolia) αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες της οστεοπόρωσης. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, την στιγμή που η ασθενής είναι ΠΛΕΟΝ εκτός αυξημένου καταγματικού κινδύνου (ικανοποιητική οστική πυκνότητα, απουσία παραγόντων κινδύνου πχ κορτιζόνη ή πτώσεις κα) η θεραπεία ΠΡΕΠΕΙ να σταματήσει.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Σουηδικό αρχείο, 1/23) φαίνεται μια ενθαρρυντική τάση σχετικά με τις εκβάσεις κύησης σε ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα (axSpA), κυρίως ΜΕ την χορήγηση βιολογικών παραγόντων

To Plaquenil (Hydroxychloroquine) είναι ένα ΠΟΛΥ ασφαλές και απαραίτητο για ΟΛΟΥΣ τους ασθενείς με Λύκο (ΣΕΛ) φάρμακο, με την πιο σοβαρή (αλλά ΣΠΑΝΙΑ) ανεπιθύμητη δράση του να είναι η προσβολή του οφθαλμού (αμφιβληστροειδοπάθεια - retinopathy) μετά από μακροχρόνια χορήγηση.

Η ΥποΝατριαιμία (χαμηλά επίπεδα Νατρίου στον ορό, < 135 mEq/L) είναι η πιο ΣΥΧΝΗ ηλεκτρολυτική διαταραχή, συνήθως σε κατακράτηση υγρών, οφείλεται όμως και σε φάρμακα όπως διουρητικά, αντικαταθλιπτικά, αναλγητικά

Θεραπεία: Ρευματικά και επαγγελματικά διάμεσα νοσήματα. Παρουσίαση: Α. Γερογιάννη, Γ. Αυγερινός, Α. Τσάτσος, Σ.Ν.Νίκας, Β. Χατζηνικολάου. Ελληνική Βρογχολογική Εταιρία, 16ο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο: Τι νεώτερο στην Πνευμονολογία 1998-2000. Σάββατο 27 Μαΐου 2000. Αθήνα

Με σκοπό να επικαιροποιηθούν οι συστάσεις των ASAS-EULAR για την αντιμετώπιση της axSpA (αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) δημοσιεύθηκε στις 21/10/22 μια ανασκόπηση της ΟΛΗΣ σχετικής βιβλιογραφίας (148 μελέτες) σχετικά με την δράση των βιολογικών φαρμάκων:

Επικαιροποίηση των δεδομένων της EULAR σχετικά με την ασφάλεια ΟΛΩΝ των αντι-ρευματικών φαρμάκων (csDMARDs και b/tsDMARDs) που χρησιμοποιούνται στην ΡΑ, ώστε να ενημερωθούν οι πιο πρόσφατες θεραπευτικές οδηγίες της EULAR :

Στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό (JAMA) δημοσιεύθηκε πρόσφατα (6/22) μια συγκριτική μελέτη ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ (36 μελέτες, 11 930 ασθενείς) σχετικά με την αμιτριπτυλίνη (off-label ) και τα υπόλοιπα εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα (pregabalin, duloxetine, milnacipran) για την ινομυαλγία. Η χορήγηση: