Νέα - εξελίξεις

Ενδιαφέρουσες για την κοινότητα επιστημ. εξελίξεις σε θέματα της Ρευματολογίας 

Το PRP (platelet-rich plasma) ουσιαστικά περιλαμβάνει αιμοπετάλια, τα οποία, εκτός από την συμβολή τους στην πήξη του αίματος και τη δημιουργία θρόμβου, συμμετέχουν, με την έκκριση ειδικών πρωτεϊνών, στη φλεγμονή, την αγγειογέννεση και την ιστική αναγέννηση.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι TNF-α αναστολείς, αν και πρόκειται για την ίδια θεραπευτική κατηγορία, σχετίζονται με 3 διαφορετικές εκβάσεις όσων αφορά τις λοιμώξεις σε 3 διαφορετικά νοσήματα (Ρευματοειδής αρθρίτιδα, Αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, Ψωριασική αρθρίτιδα), κάτι που καταδεικνύει την σημασία του υποκείμενου νοσήματος (και πιθανώς...

Το PRP (platelet-rich plasma) ουσιαστικά περιλαμβάνει αιμοπετάλια, τα οποία, εκτός από την συμβολή τους στην πήξη του αίματος και τη δημιουργία θρόμβου, συμμετέχουν, με την έκκριση ειδικών πρωτεϊνών, στη φλεγμονή, την αγγειογέννεση, και την ιστική αναγέννηση.

Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα με κύρια συμπτώματα την ξηρότητα σε μάτια και στόμα. Και ενώ για την ξηροστομία υπάρχουν ικανοποιητικές συμπτωματικές θεραπευτικές επιλογές, για την ξηροφθαλμία οι επιλογές περιορίζονται κυρίως στη χορήγηση τοπικά τεχνιτών δακρύων, με μέτρια όμως αποτελέσματα.

Στις 31/8/21 δημοσιεύθηκαν από τον AAOS (American Academy of Orthopaedic Surgeons: η επίσημη ιατρική εταιρεία των ορθοπεδικών της Αμερικής) οι ΟΔΗΓΙΕΣ (Clinical Practice Guideline) για την ΜΗ-χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών με οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) γόνατος.

Σύμφωνα με το Endocrine Society (J Clin Endocrinol Metab 2019; 104:1595) η επανεξέταση γυναικών με οστεοπόρωση ΥΠΟ θεραπεία θα πρέπει να γίνεται σε 1-3 χρόνια, ενώ το American College of Physicians (όπως και το American Academy of Family Physicians) συνιστά έναρξη αγωγής για 5 χρόνια ΧΩΡΙΣ ενδιάμεση παρακολούθηση της BMD (Ann Intern Med....