Τι είναι η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

2023-02-02

 Πρόκειται για χρόνια, αυτοάνοση (κύτταρα άμυνας του ίδιου του οργανισμού προσβάλλουν την άρθρωση), συστηματική (προσβάλλει διάφορα όργανα του σώματος), φλεγμονώδης διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας , χαρακτηριστικό σημείο της οποίας αποτελεί η προσβολή των αρθρώσεων (συνήθως των άκρων χειρών) 

 Χαρακτηρίζεται συχνά κυρίως από συμμετρική αρθρίτιδα (= φλεγμονή: πόνος και οίδημα) αρθρώσεων των δακτύλων των χεριών και ποδιών αλλά και των καρπών, αγκώνων, αστραγάλων, γονάτων με συνοδό χαρακτηριστική πρωινή δυσκαμψία (περισσότερο από ½-1 ώρα)

 Προσβάλλει περίπου το 1% του πληθυσμού, εμφανίζεται δε συνήθως σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35-45 ετών. Το κάπνισμα σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο και πρέπει να διακόπτεται

 Υπάρχει γενετική προδιάθεση, η εκδήλωση όμως της νόσου απαιτεί και την παρουσία κάποιου άγνωστου, πιθανώς περιβαλλοντολογικού παράγοντα πχ λοίμωξη, κάπνισμα

 Πιο σπάνια μπορεί να προσβληθεί και ο αυχένας ή να εμφανισθούν οζίδια στο δέρμα (σε απώτερα στάδια, κυρίως στους αγκώνες, περίπου στο 1/3 των ασθενών)

 Ως συστηματικό νόσημα είναι δυνατό να προσβάλλει (ευτυχώς όχι συχνά) και άλλα όργανα του σώματος πχ μάτι (σκληρίτιδα, ξηροφθαλμία), καρδιά (περικαρδίτιδα), πνεύμονας (ίνωση, πλευρίτιδα), δέρμα (αγγειίτιδα), νεύρα (αγγειίτιδα)

 Στις εργαστηριακές εξετάσεις διαπιστώνεται συχνά αυξημένη ΤΚΕ και CRP (δείκτες συστηματικής φλεγμονής), αναιμία και μερικές φορές αύξηση των αιμοπεταλίων. Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις (ανοσολογικός έλεγχος) είναι ενδεικτικές της νόσου (RF, anti-CCP)

 Χρήζει στενής και μακροχρόνιας θεραπείας και ρευματολογικής παρακολούθησης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις λοιμώξεις (συνιστάται εμβολιασμός), την οστεοπόρωση και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Συνιστάται μεσογειακή δίαιτα (ψάρι, χόρτα, φρούτα)

 Η θεραπεία πρέπει να είναι άμεση και επιθετική, ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη τη νόσου και η ανάπτυξη παραμορφώσεων. Ο έλεγχος της φλεγμονής επιτυγχάνεται αρχικά με το συνδυασμό στεροειδών (κορτιζόνη, η αρχική δόση προοδευτικά μειώνεται) και ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων (πχ Μεθοτρεξάτη).

 Ανθεκτικές περιπτώσεις αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια με εξαιρετική επιτυχία με βιολογικούς παράγοντες (αναστολείς μεσολαβητών φλεγμονής όπως TNF-α, IL-1, CD-20, CTLA-4, IL-6) ή JAK αναστολείς. Το νόσημα είναι χρόνιο και η θεραπεία αυτού μακροχρόνια, αλλά πλέον πολύ αποτελεσματική