Συντηρητική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας

2020-02-28

H οστεοαρθρίτιδα είναι ένα εκφυλιστικού τύπου νόσημα των αρθρώσεων (όχι αυτοάνοσο, όχι φλεγμονώδες), πολύ συχνό σε ηλικιωμένους, με προοδευτική μείωση του χόνδρου, στένωση διαστήματος μεταξύ των 2 αρθρώσεων, διόγκωση της άρθρωσης και πόνο, κυρίως κατά την φόρτιση της άρθρωσης.

Η αντιμετώπιση του νοσήματος περιλαμβάνει την συντηρητική και τη χειρουργική προσέγγιση, η πρώτη εκ των οποίων έχει δυστυχώς μικρή αποτελεσματικότητα, ενώ η δεύτερη απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο, χειρουργική επέμβαση και μάλλον αποτελεί την πιο σοβαρή θεραπευτική επιλογή.

Σχετικά με την συντηρητική παρέμβαση και σύμφωνα με τις τελευταίες σοβαρές διεθνείς οδηγίες (1) συνιστάται :

  • άσκηση, κάθε είδους, ακόμη και σε ασθενείς με πόνο. Δυστυχώς η βελτίωση στο πόνο δεν ξεπερνά το 12 σε μια κλίμακα 0-100 (2)
  • απώλεια σωματικού βάρους, σε ασθενείς που είναι υπέρβαροι. Η μείωση της απώλειας βάρους πρέπει να ξεπερνά το 5%, η βελτίωση είναι μεγαλύτερη όσο η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη, αλλά σε κάθε περίπτωση η δράση είναι μάλλον μικρή (ES 2,1) (3)
  • Μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη (τοπικά ή από του στόματος, τα δεύτερα, με ιδιαίτερη προσοχή σε ηλικιωμένα άτομα)
  • Ενδοαρθρικές εγχύσεις κορτιζόνης: Αν και είναι μια ασφαλής διαδικασία, βελτίωση θα παρατηρηθεί μόνο στο 1/3 των ασθενών και όχι για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών
  • ακινητοποίηση άρθρωσης (νάρθηκας)

Αν και είναι ευρέως διαδεδομένα, οι σύγχρονες οδηγίες ΔΕΝ συνιστούν παρεμβάσεις τύπου γλυκοζαμίνης, χονδροιτίνης (εξαίρεση η ΟΑ άκρας χειρός), ενέσιμο ή πόσιμο υαλουρονικό, πόσιμα κολλαγόνα ή άλλα διατροφικά συμπληρώματα.

(1) Kolasinski, S.L., Neogi, et al . (2020), 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation Guideline for the Management of Osteoarthritis of the Hand, Hip, and Knee. Arthritis Care Res

(2) Exercise for osteoarthritis of the knee: a Cochrane systematic review. Br J Sports Med. 2015;49(24):1554-1557

(3) Effect of weight reduction in obese patients diagnosed with knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis Annals of the Rheumatic Diseases 2007 ;66:433-439.


Οι ΟΔΗΓΙΕΣ του AAOS για την αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας (8/21)