Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς υπο μεθοτρεξάτη

2019-07-26

Η μεθοτρεξάτη είναι ένα αποτελεσματικό και σχετικά ασφαλές ανοσοτροποποιητικό φάρμακο για την φλεγμονώδη ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΗ αρθρίτιδα. Πρόκειται για το πιο συχνά (1η επιλογή παγκοσμίως)  χορηγούμενο στην Ρευματολογία. Η χορήγησή της είναι όμως μακροχρόνια και δεν πρέπει να διακοπεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ρευματολόγου

 Προτιμάται η λήψη της το πρωί, ΜΙΑ φορά την εβδομάδα. Κατά προτίμηση ΝΗΣΤΙΚΟΣ . Η δόση ξεκινά από 5-6 χάπια μια φορά εβδομαδιαίως και μπορεί να φτάσει μέχρι 8-10 χάπια (20-25 mg). Είναι δυνατό να χορηγηθεί και ενδομυϊκά ή υποδόρια. Η έναρξη πάντως της δράση της είναι μετά τον 1 - 11/2 μήνα από την έναρξη χορήγησης. Δόσεις > 7 χάπια , ίσως θα πρέπει να διαιρούνται (4 πρωι- 3 βράδυ)

 Την επομένη ημέρα ( μια φορά την εβδομάδα) συνιστάται η λήψη φυλλικού οξέος (5 mg). Χορηγείται ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για παρενέργειες της μεθοτρεξάτης (ΜΤΧ)

 Αν είναι δυνατό, αποφύγετε την καθημερινή λήψη μεγάλων ποσοτήτων καφέ. Σχετίζεται με μειωμένη αποτελεσματικότητα

 Πρέπει να αποφεύγεται η παράλληλη κατανάλωση αλκοόλ (αύξηση του κινδύνου για ηπατοτοξικότητα). Προσοχή χρειάζεται και σε παχύσαρκα άτομα (λιπώδης διήθηση ήπατος) καθώς και σε λήψη άλλων ηπατοτοξικών φαρμάκων (στατίνες για δυσλιπιδαιμία) 

 Η χορήγηση ΜΤΧ πρέπει να συνοδεύεται από περιοδικό αιματολογικό έλεγχο (συνήθως ανά 2-3 μήνες, στην αρχή ίσως και πιο συχνά), 2-3 ημέρες πριν την λήψη της

 Κυριότερες ανεπιθύμητες δράσεις είναι : τάση για εμετό (την ημέρα της λήψης), αύξηση ηπατικών ενζύμων (κυρίως σε παχύσαρκα άτομα - αντιμετωπίζεται με μείωση της δόσης). Πιο σπάνια είναι δυνατό να εμφανισθούν έλκη στο στόμα, διάρροια, πτώση των λευκών ή του αιματοκρίτη , ίνωση πνεύμονα , πτώση μαλλιών. Ενημερώστε για πιθανό νέο βήχα μετά την έναρξη ΜΤΧ

 ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση αντενδεικνύεται αυστηρά στην εγκυμοσύνη (για τις γυναίκες). Σε περίπτωση επιθυμητής εγκυμοσύνης συνιστάται διακοπή 3 μήνες πριν (για άνδρες και γυναίκες). 

 Ενημερώστε τον ρευματολόγο για κάθε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση (σπάνια μπορεί να απαιτηθεί προσωρινή διακοπή)