Σε ασθενείς με ρευματικές αρθρίτιδες σε ύφεση, συνιστάται η μείωση της δόσης των βιολογικών. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι η μειωμένη έκθεση των ασθενών σε φάρμακα που, έστω και λίγο, αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων. Η μείωση της δόσης (ΟΧΙ απότομη διακοπή) είναι καλά τεκμηριωμένη στην Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, όμως στις...
Νέα - εξελίξεις
Ενδιαφέρουσες για την κοινότητα επιστημ. εξελίξεις σε θέματα της Ρευματολογίας
Ασθενικότητα (frailty) και χορήγηση βιτ D
Πρόσφατα δημοσιευμένη (13/9/22) μελέτη στο JAMA έδειξε οτι η χορήγηση 2.000 μονάδων ημερησίως βιτ D3 και ω-3 λιπαρών οξέων σε ηλικιωμένα άτομα ΔΕΝ έχει κάποιο όφελος στην ανάπτυξη πιθανής ασθενικότητας (frailty : λειτουργικότητα, γνωσιακό επίπεδο διάθεση, συνοσηρότητα)
Μελέτη, πρόσφατα δημοσιευμένη (27/8/22), στο κορυφαίο ιατρικό περιοδικό THE LANCET, όπου έγινε σύγκριση καρδιαγγειακού συμβάματος σε άτομα με ή χωρίς αυτοάνοσο νόσημα:
Πρόκειται για ανασκόπηση της ΟΛΗΣ σχετικής βιβλιογραφίας, αφορά τις σπονδυλαρθρίτιδες (αγκυλοποιητική και ψωριασική αρθρίτιδα), όπου φαίνεται ότι:
Η πανδημία COVID-19 "απογείωσε" παγκοσμίως τις πωλήσεις διαφόρων διατροφικών συμπληρωμάτων που "υπόσχονται" ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος (μέχρι το τέλος του 2020 το ποσό έφτασε τα 6 δις δολ, σύμφωνα με το National Business Journal)
Πρόσφατα (8/7/22) δημοσιεύθηκε σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό η μελέτη ESCAPE, η οποία αφορούσε ασθενείς 45-70 ετών με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου (1). Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε χειρουργική (μερική εκτομή μηνίσκου μέσω αρθροσκόπησης) ή συντηρητική αντιμετώπιση (φυσιοθεραπεία με βάση την άσκηση) και φάνηκε ότι στα 5 χρόνια παρακολούθησης, η πιο...
Μετά από μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων από το Food and Drug Administration's Adverse Event Reporting System των ΗΠΑ, φάνηκε ότι περίπου 30 φάρμακα ενοχοποιούνται συχνά για την πρόκληση κεφαλαλγίας, με πιο συχνά, αυτά που χρησιμοποιούνται στα αυτοάνοσα - φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα:
Μετά από ανασκόπηση της ΟΛΗΣ σχετικής βιβλιογραφίας (8 ανασκοπήσεις, 15 κλινικές μελέτες) φάνηκε οτι:
Είναι η πρώτη μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα & ασφάλεια των αντι-ιικών (έναντι της COVID-19 νόσου / nirmatrelvir/ritonavir (Pfizer) και molnupilavir(merck)) φαρμάκων σε ασθενείς με διάφορα ρευματικά νοσήματα και μάλιστα βασίζεται σε ελληνικά δεδομένα.
Κορτιζόνη & ρευματικά νοσήματα
Η κορτιζόνη είναι δυστυχώς μια απαραίτητη φαρμακευτική παρέμβαση σε πολλά ρευματικά νοσήματα. ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να υπάρξει βελτίωση σε ασθενή με νεφρίτιδα λύκου, πολυμυαλγία, αγγειίτιδα κ.α. χωρίς τη χορήγηση μεγάλων συχνά δόσεων κορτιζόνης.