Ρευματικά νοσήματα & γονιμότητα

2021-06-15

Είναι αλήθεια ότι πολλοί ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (και κυρίως γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, όπου τα νοσήματα αυτά είναι και πιο συχνά και πιο έντονα), και κυρίως στις εξάρσεις, αναφέρουν ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει την προσωπική τους σχέση, την απόφαση για τεκνοποίηση ή το μέγεθος της οικογένειας τους. 

Υπάρχουν ανησυχίες για το πως το νόσημα ή η θεραπεία θα επηρεάσουν μια πιθανή εγκυμοσύνη ή η εγκυμοσύνη το ρευματικό νόσημα ή αν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις ενός νέου μέλους στην οικογένεια.

Σε συνδυασμό και με θέματα γονιμότητας, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες με ρευματικά νοσήματα σχετίζονται με μικρότερο αριθμό γεννήσεων (1.7) μετά τη διάγνωση, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό (2,2).

Διαταραχές κύκλου ενδεχομένως μπορεί να εμφανισθούν σε νέες γυναίκες, στο πλαίσιο του συστηματικού νοσήματος ή της ανοσοκατασταλτικής αγωγής. Μηνορραγίες θα μπορούσαν να αποδοθούν και σε αιμορραγική διάθεση από θρομβοπενία σε ΣΕΛ. 

Σε νοσήματα με κίνδυνο θρόμβωσης (πχ ΣΕΛ , αντιφωσφολιπιδικό),  προφύλαξη με αντισυλληπτικά γενικά δε συνιστάται . Πάντως δε φαίνεται να σχετίζονται με έξαρση του νοσήματος ή πρόκληση αυτού (σε ασθενείς με ατελή ή υποκλινική εικόνα). 

Μια ενδεχόμενη κύηση θα πρέπει πάντα να είναι προγραμματισμένη, με το νόσημα σε ύφεση και με τη σωστή διακοπή συγκεκριμένων φαρμάκων πιο πριν (πχ Μεθοτρεξάτη). Κάποια πάντως φάρμακα φαίνεται να είναι ασφαλή (σε ικανοποιητικό βαθμό) με την κύηση ή το θηλασμό πχ κορτιζόνη, azathioprine, hydroxychloroquine, sulfasalazine, ΤΝFi .

Φάρμακα όπως η κυκλοφωσφαμίδη ενοχοποιούνται για προβλήματα γονιμότητας (Infertility) λόγω πρόκλησης ωοθηκικής ανεπάρκειας. Υπάρχουν ιατρικές λύσεις για αυτό, όπως αγωνιστές GnRH ή "κατάψυξη" (cryopreservation)


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κύηση στον ΣΕΛ & εξάρσεις νόσου

Προβλήματα γονιμότητας σε άνδρες με φλεγμονώδη αρθρίτιδα

anti-TNF-α σε άνδρες και εκβάσεις κύησης