Ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά για την ισχιαλγία !

2019-11-25

Ο μύθος της μαγνητικής, της φυσιοθεραπείας στην οξεία φάση και του χειρουργείου

Σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε κορυφαίο ιατρικό περιοδικό (BMJ) :  

H διάγνωση της ισχιαλγίας (δεν έχει σχέση με πόνο στο ισχίο, αλλά με πίεση στις ρίζες - έκφυση των νεύρων (ισχιακό νεύρο) στην οσφυική μοίρα της σπονδ στήλης) γίνεται με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση, βασιζόμενοι στον πόνο που ακτινοβολεί στο ένα κάτω άκρο, με ή χωρίς νευρολογικά ελλείμματα (πχ μυική αδυναμία, πτώση άκρου) 

Οι περισσότεροι ασθενείς θα βελτιωθούν κυρίως με συντηρητική θεραπεία όπως άσκηση, φυσιοθεραπεία με το χέρι (manual therapy), ή αντιμετώπιση του πόνου (αναλγητικά) 

Ακτινογραφίες ή μαγνητική  δεν απαιτείται για την διάγνωση, παρά μόνο αν ο πόνος διαρκεί πέρα των 12 εβδομάδων ή αναπτύσσεται προοδευτικά επιδεινούμενο νευρολογικό έλλειμμα

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν ο ασθενής παρουσιάζει κατακράτηση ούρων ή απώλεια κοπράνων (σύνδρομο ιππουρίδας) 

Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται όταν ο πόνος δεν βελτιώνεται μετά από 6-8 εβδομάδες συντηρητικής αγωγής. Θεωρητικά επιταχύνει την ανάρρωση, όμως στο ένα έτος παρακολούθησης τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια με την συντηρητική θεραπεία

Jensen Rikke K, Kongsted Alice, Kjaer Per, Koes Bart. Diagnosis and treatment of sciatica BMJ 2019; 367 :l6273. (Published 19 November 2019)

Ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά για την Οσφυαλγία