Δίαιτα & ουρικό οξύ

Αν και πολλοί ασθενείς, αλλά και γιατροί, πιστεύουν ότι η δίαιτα έχει τον πιο σημαντικό ρόλο στα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα (άρα και στην προδιάθεση για ουρική αρθρίτιδα),  τα τελευταία χρόνια έχει ισχυρά αποδειχθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και οτι τον πιο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η γενετική (η προδιάθεση δηλαδή σε αυξημένα επίπεδα ουρικού, κυρίως λόγω μειωμένης νεφρικής αποβολής).  

Σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα & ισχυρά επιστημονικά δεδομένα, από τις τροφές πάντως που κυρίως σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ουρικού στο αίμα, και θα πρέπει να αποφεύγονται, κυρίως είναι : μπύρα, οινοπνευματώδη, κρασί, πατάτα, αναψυκτικά, κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)

Υπάρχουν τροφές που σχετίζονται με μείωση των επιπέδων του ουρικού : αυγά, φιστίκια,  δημητριακά, αποβουτυρωμένο γάλα, τυρί, μαύρο ψωμί, μαργαρίνη, φρούτα άνευ-κιτρικού


Major Tanya J, Topless Ruth K, Dalbeth Nicola, Merriman Tony R. Evaluation of the diet wide contribution toserum urate levels: meta-analysis of population based cohorts BMJ 2018; 363 :k3951. Published 10 October 2018)  

Από τα φάρμακα, διουρητικά και ασπιρίνη (σε μικρές δόσεις) σχετίζονται επίσης με υπερουριχαιμία