Αντιφλεγμονώδης δίαιτα στην ΡΑ (?)
Σε πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη (Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (ADIRA)) φάνηκε οτι μια δίαιτα με "αντιφλεγμονώδη" χαρακτηριστικά (ψάρι, λαχανικά, όσπρια κα ) για 4 μήνες σε ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ), και σε σχέση με ασθενείς υπό μια "κανονική" δίαιτα, ΔΕΝ φάνηκε να μειώνει σοβαρά την ενεργότητα της νόσου (DAS28)
Anna K E Vadell, Linnea Bärebring, Erik Hulander, Inger Gjertsson, Helen M Lindqvist, Anna Winkvist, Anti-inflammatory Diet In Rheumatoid Arthritis (ADIRA)-a randomized, controlled crossover trial indicating effects on disease activity, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 111, Issue 6, June 2020, Pages 1203-1213, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqaa019
Όσο και αν ακούγεται ενδιαφέρον ότι μια διατροφή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το νόσημα, η ΡΑ είναι ένα σοβαρό, φλεγμονώδες, αυτοάνοσο νόσημα και απαιτεί ΣΟΒΑΡΗ θεραπεία
- ουδέποτε στις διεθνείς οδηγίες έχει αναφερθεί οτι η δίαιτα, έστω και λίγο, θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της θεραπευτικής παρέμβασης
- Κάποιες μελέτες έχουν δείξει κάποια βελτίωση με κάποιες διατροφικές προσεγγίσεις (μεσογειακή δίαιτα, vegetarian, ελεύθερη γλουτένης, ω3 λιπαρά*)
- Οι ασθενείς με ΡΑ θα πρέπει πάντως να προσέχουν σοβαρά τη διατροφή τους, όχι τόσο για την ενεργότητα της νόσου όσο για το γεγονός οτι το νόσημα σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο ή συχνά συνοδεύεται με αγωγή με κορτιζόνη
* Gioxari A, Kaliora AC, Marantidou F, Panagiotakos DP. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018;45:114‐124.e4. doi:10.1016/j.nut.2017.06.023
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ :